HUISDIER VERMIST?

Elke vermissing nemen wij serieus, maar in veel gevallen komen vermiste huisdieren na een paar uur weer naar huis. Wij maken verschil tussen vermisten honden en katten. Bij honden die vermist zijn, zullen wij altijd ons zoek- en vangteam adviseren en direct zoveel mogelijk medewerkers op pad sturen om uw hond te gaan zoeken, maar bij katten zullen we eerst wachten op zichtmeldingen. Indien gewenst kunnen wij flyeracties organiseren. We gaan dan met een team huis-aan-huis flyeren en direct ook uitkijken naar uw vermiste kat. In 80% van de gevallen heeft flyeren succes. Voor meer informatie kunt u bellen met 06-48421717 (optie 3)

 

Hieronder enkele tips wat u zelf kunt doen :

Neem contact op met Amivedi, dierenasiel, dierenambulance en je dierenarts en eventueel andere dierenartsenpraktijken in de buurt. Stuur naar de praktijk een omschrijving inclusief foto’s door. Mocht iemand met een gevonden ‘zwerfkat’ naar de dierenarts gaan dan is de praktijk op de hoogte.

Verspreid posters met een omschrijving en foto’s van je huisdier, plaats en datum van vermissing en je contactgegevens. Hang de posters op plekken waar veel mensen komen, zoals een bushalte, de supermarkt, een brievenbus etc. Let op: in sommige gemeenten en natuurgebieden is het verboden om posters op te hangen.

De inzet van social media kan je ook helpen bij de zoektocht naar je huisdier. Verspreid de poster ook online op bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Instagram. Vergeet in het bericht niet om te vragen of iedereen de poster wilt delen voor zo veel mogelijk bereik.

Doorzoek persoonlijk gebouwen, garages, bergingen, tuinen etc. in jouw directe omgeving. Zoek bij verbouwingen en kluswerk goed onder vloeren en pas geplaatste dingen zoals keukenblokken en wanden. Let ook op gaten onder panden en op raampjes van kelderboxen. Bel aan bij buurtgenoten en vraag of je even mag kijken in hun berging, schuur, garage. Vergeet niet om een zaklamp mee te nemen.

Als je net verhuisd bent dan kun je contact opnemen met de nieuwe bewoners op jouw oude adres. Katten lopen namelijk vaak terug naar hun oude huis.

Roep je kat als het buiten stil en rustig is. Je kat zal dan minder bang zijn en sneller reageren. Maak geluiden waar je kat normaal gesproken op reageert. Rammel bijvoorbeeld met een pak brokjes. Een kat zal niet altijd meteen reageren, vooral niet wanneer je kat al een tijd van huis is, of gewond of ziek is. Neem hier daarom de tijd voor. Herhaal het roepen en rammelen meerdere keren achter elkaar met de nodige tussenpozen van stiltes, zodat je de kat kunt horen.

Honden gaan vaak terug naar de plek waar ze je voor het laatst gezien hebben. Laat daar iets achter dat ze herkennen (zet je auto er bijvoorbeeld neer of laat iets achter met de geur van thuis).

Vergeet niet omhoog in bomen te kijken of jouw kat daar misschien veiligheid zocht. Dit geldt voor bomen in de achtertuin, maar zeker ook voor bomen op straat.

Als de vermissing een kat betreft die nooit buiten is geweest, dan kun je een lokplek maken. Zet op het punt waar hij uit huis verdween drie bakjes: water, eten en vieze plaskorrels (eventueel van medekatten). Zet daarnaast een doosje of krat op zijn kant, zodat de kat bescherming kan zoeken en leg daar een gedragen kledingstuk van jezelf in. Houd dit minimaal een week vol.